Tel: +31 (0)416 339973

‘Tractor rijbewijs’ verplicht

 

Traktor_fin

Met ingang van 1 januari 2015 verandert er veel omtrent het besturen van landbouwvoertuigen (LBT’s). De bestuurder moet vanaf dat moment beschikken over een T- of C-rijbewijs. De nieuwe regels op een rij:

 

  • Voor bestuurders met het rijbewijs B geldt tot 1 januari 2018 een overgangsregeling: zij mogen een T laten bijschrijven.
  • Het bijschrijven van de T geldt niet voor jongeren die na 1996 zijn geboren en nu over een Begeleid Rijden-rijbewijs beschikken. Zij moeten een volledige rijopleiding gaan volgen om het T-rijbewijs te behalen.
  • Wie nu met een T-certificaat een grasmaaier, mobiele kraan, shovel of veegwagen bestuurt, heeft tot 1 januari 2018 de gelegenheid om dat certificaat om te laten zetten naar een T-rijbewijs.
  • Iedereen die na 1998 is geboren, moet een volledige rijopleiding gaan volgen om een tractor, shovel, grasmaaier of veegwagen te mogen besturen (breder dan 1,30 meter, een zogenoemd Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid met één functie en zonder trekhaak). Al naar gelang het voertuig gaat het om een T-rijbewijs of een C-rijbewijs.